top of page
KÖZÉPÜLETEK
BAPTISTA HÁZ felújítása és átépítése 2020-2022

A „Baptista-ház”, a Magyarországi Baptista Egyház új központi épülete tágas és méltó helyszínt biztosít majd a közösség oktatási, szociális, kommunikációs és külmissziós szolgálatához. A teljes körű felújítási, átépítési és energetikai kivitelezési munkákat a Kokas Műterem tervei alapján 2020 májusában kezdtük el Budapesten, a Benczúr utca 30. szám alatt. Érdekesség, hogy a telken ekkor már közel tíz éve üresen, kihasználatlanul álló épületet az 1900-as évek legelején nyaralónak tervezték. Később többször átépítették, bővítették, míg végül az épület már nem is hasonlított a levéltári rajzokon látható eredeti, igényes elképzeléshez. Legutolsó lakott funkciója óvoda volt, de korábban irodaépületként működött.

Reménység Katolikus Általános Iskola – részleges emeletráépítési és felújítási munkák 2018-2019

A BAU-VIP Generál Kft. a többlépcsős munka II. ütemében a főépület egy részének részleges emeletráépítését végezte el, valamint további kiegészítő munkálatokkal segítette az intézmény korszerűsítését. Még sokat tapasztalt cégünk számára sem mindennapi feladat egy zsibongó, működő iskolában jelentős felújítást végezni, úgy, hogy az ne zavarja a tanítást. Mindez csak példás munkaszervezéssel és odafigyeléssel lehetséges. Az emeletráépítés során elbontottuk a meglévő fafödémet, amit vasbeton födémmel váltottunk ki. A tetőszinten öt nagy osztálytermet és hozzájuk tartozó vizesblokkot alakítottunk ki. Kibővítettük a lépcsőházat, kialakítottunk egy acélszerkezetes fedett átjárót, ami a főépületet, az udvari épületet, valamint a kültéri tárolót köti össze. Elvégeztük a gépészeti munkálatokat, a vagyonvédelmi és az informatikai hálózat kiépítését, valamint külön kérésre újraburkoltuk a földszinti lépcsőházi előtereket, és csúszásmentessé tettük a padlót és a lépcsőket.

A Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola korszerűsítése és fejlesztése 2017

A Visegrád központjában álló iskola kétszintes műemlék épületének korszerűsítésére és fejlesztésére kaptunk megbízást. A kivitelezés csak a régészeti feltárások után indulhatott. A feltárás nyomán előkerült a középkorban templomként is működő tér egyik mellékoltára, amit megbízónk szeretett volna bemutathatóvá tenni. Korábbi tapasztalataink alapján segítettük az ötlet megvalósulását; ennek eredményeként öt négyzetméteren, üvegpadlón keresztül lehet megtekinteni a leleteket. Az ún. „öregépület” egészét korszerűsítettük. Megszüntettük a falak vizesedését, rekonstruáltuk és hőszigeteléssel láttuk el a homokzatot, szellőztető rendszert építettünk be. A földszinten a teljes padlót kicseréltük és korszerűsítettük az elektromos rendszert. Mosdóblokkot alakítottunk ki, egybenyitottunk különböző tereket a megfelelő méretű tanári, igazgatói, titkársági és könyvtárszobák kialakításához. Az egész város lelkesen fogadta a műemlék iskola újjászületését, amely méltóképpen közvetíti múltunk üzenetét.

MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet – homlokzat felújítása 2015

Az MTA KOKI tízemeletes toronyépületének homlokzata műszakilag, esztétikailag és energetikailag is elavult, ezért szükségessé vált átfogó korszerűsítése. A kivitelezési munkálatokat konzorciumban vállaltuk. Lebontottuk a homlokzat külső elemeit és szerkezeteit, majd azokat új anyagokra cseréltük. A kivitelezést Noll Tamás építész tervei, s az általunk készített gyártmánytervek alapján végeztük el. Kiemelten fontos szempont volt, hogy a felújítás alatt az épületben zavartalanul folytatódhasson a kutatómunka, így a munkákat a belső terek zavarása nélkül, a külső oldalon felépített állványról végeztük el. A 4.000 m2 homlokzat cseréjét 3 hónap alatt fejeztük be. Büszkék vagyunk arra, hogy megfelelő belső szervezéssel, együttműködő konzorciumi partnerünkkel (Nordikal Kft.), beszállítóinkkal és partnereinkkel sikerült tartanunk a szoros határidőt.

MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet – Elektronmikroszkóp- és Víruslabor kialakítása, korszerűsítés 2014

Változatos, több ütemben elvégzett kivitelezési munkálatokra kaptunk megbízást. Az MTA KOKI nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú kutatásaihoz megfelelő infrastuktúra és high-tech műszerek szükségesek, amelyek szakszerű elhelyezése sem egyszerű feladat. Az épület rezgésmentesre tervezett tornyában kialakított elektronmikroszkóp-laborban pl. ügyelni kellett az elektromágneses sugárzás és a rezgések csillapítására, valamint a belső légköri állapotok és a hőmérséklet szabályozására annak érdekében, hogy az érzékeny, nanométer pontosságú elektronmikroszkóp pontos felvételeket készíthessen. A laboron kívül kialakítottuk a műszer kiszolgáló helyiségét, teljes gépészetét, továbbá egy kisebb teljesítményű másik mikroszkóplaboratóriumot és egy új tárgyalót. A víruslabor megépítése szintén jóval nehezebb feladat volt a szokásosnál. Amikor elvállaltuk, semmilyen kivitelezési terv nem állt a rendelkezésünkre, a megbízó elképzeléseinek figyelembevételével magunknak kellett kialakítanunk minden részletet. A munkálatok a használaton kívüli pincehelyiségekben lévő vasbeton gépalapok, burkolatok, falak, gépészeti, lakatos és elektromos szerkezetek bontásával kezdődtek. Az eközben feltárt adottságok, az alaprajzi, szerkezeti eltérések miatt folyamatosan egyeztettünk megbízónkkal. Újabb és újabb részfeladatokat vállaltunk, melyek elvégzésével teljes mértékben sikerült megfelelnünk az elvárásoknak.

Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika (3. sz. pavilon) – Kutatólabor belső felújítása, tetőszerkezet és héjalás cseréje, a tetőtér beépítése 2012

Egy 130 évvel ezelőtt épült, korszerűtlenné vált, elavult épület felújításában részt venni mindig kihívást jelent. Nem volt ez másképp ennél a projektünknél sem. A bontási munkák során feltárt szerkezetek avult állaga a tervekben nem szereplő műszaki tartalmi változást eredményezett. A menet közben felmerült, nem várt problémákat szakszerű műszaki megoldásokkal sikerült megoldanunk – megbízónk teljes megelégedésére. Az épület csaknem teljes külső-belső felújítást kapott. Modern anyagok, felszerelések, épületgépészeti berendezések beépítésével kialakítottuk a nyugodt kutatómunkához, oktatáshoz és irodai munkához szükséges tereket. Mindezt úgy, hogy a munkálatokat a pincében működő állatház és állatkísérleti laboratórium működésének fenntartása mellett kellett elvégeznünk.